top of page

Astım Hastaları ve Yaz Sıcakları


Yaz, deniz, kum ve güneş... Herkesin hayalini kurduğu ideal tatil. Peki astım hastaları için de durum aynı mı?

Klinikte sıklıkla rastlanan astımlı çocuk ya da erişkinlerin düzenli tedavi aldıklarında sıcak ve nemli havalarda genellikle daha az sorun yaşadıklarıdır. Ancak ağır astım hastaları için aynı durum söz konusu değildir. Yazın aşırı sıcak ve nemli havalarda ağır astım hastalarının şikayetlerinin arttığı gözlenmiştir. Böyle dönemlerde ağır astım hastalarının dışarı çıkamamaları tavsiye edilir.

Diğer taraftan deniz tatilleri astımlı hastalar için en ideal tatil seçeneği olup, tuzlu suda yüzmek sinüslerin temizlenmesi ve hava yollarının açılması için doğal bir tedavi yöntemidir. Ayrıca yüzme akciğer kapasitesinin artırılması açısından da iyi bir aktivite fırsatıdır.

Havuz suları, klor gibi kimyasal maddelerle dezenfekte edildiğinden astımlı hastalar için tavsiye edilmez. Klor, astımı tetikleyici bir faktör olup hastalığın kötüleşmesine ve atak geçirilmesine sebep olabilir. Yaz aylarında kötüleşen astım ve alerjik hastalarda alınacak başlıca önlemler

1-Aşırı sıcak ve nemli havalarda dışarı çıkılmamalı 2-Polenlerin fazla olduğu dönemlerde sabah erken saatlerde ev havalandırılmamalı, 3-Evde ve arabalarda cam açmak yerine düzenli bakımları yapılan polen filtreli klimalar tercih edilmeli. 4-Dışarıda giyilen kıyafetler eve gelince değiştirilmeli, duş alarak cilt ve saçlardaki polenler temizlenmelidir.


bottom of page