top of page

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?


Öncelikle nefes darlığının hangi nedenden ve hastalıktan kaynaklandığının tespiti gereklidir. Bu tespiti hastanın yapabilmesi genellikle mümkün değildir. Kişi nefes darlığı hissediyorsa mutlaka zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurmalıdır. Uzman doktor nefes darlığının sebebini araştırmak için bir takım tetkikler isteyecektir. Bunların en önemlileri akciğer radyografi incelemeleri, solunum fonksiyon testleri, kalple ilgili tetkikler (ekg, efor testi, ekokardiografi) ve bazı kan tetkikleridir. Tüm bunlar sonucunda nefes darlığının sebebi tespit edilip ona göre sebebe yönelik ilaç ve tedavi seçenekleri düzenlenir.

Nefes darlığı ile hangi tıp branşı ilgilenir?

Nefes darlığının akciğer yada kalp hastalığına bağlı olup olmadığını hastanın ayırt edebilmesi mümkün değildir. Bazen akciğere bağlı hastalıklar sonucunda (KOAH’ın ileri evrelerinde gelişen kalp yetmezliği olan korpulmonale durumu) kalp yetmezliği gelişebildiğinden dolayı bu ayrımları ve tedavi seçeneklerini mutlaka göğüs hastalıkları ve kardiyoloji uzmanları birlikte değerlendirmelidirler.

Nefes darlığı olan hastalara ne tavsiye edersiniz?

Nefes darlığını kontrol altına alabilmek için sebep olan hastalığa bağlı olarak doktorunuzla birlikte hareket etmeniz gerekir.

Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmalı yada bırakmak için yardım alınmalıdır.

Allerjenlerden, kirli havadan ve sigaralı ortamlardan uzak durulmalıdır.

Stres ve kaygı gibi durumlar varsa bunların çözümü için psikiyatristten destek almanız önemlidir. İlaç kullanımı söz konusu ise kendi kendinize kullanmak yerine uzman bir doktora danışarak kullanmanız en doğrusudur ilaçların yan etkilerine bağlı ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


bottom of page