top of page

Sağlıklı Nefes


Vücut, yaşam enerjisini üretmek için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen ise akciğerlere nefes yoluyla taşınır ve oradan kana geçer. Beden, daha çok oksijen alarak daha çok enerji üretebilir, atık ve toksinlerden arınır. Bu da kişinin daha sağlıklı, daha enerjik, daha canlı, daha tutkulu olmasını sağlar.

Nefes almak, canlıların istemsiz (spontan) gerçekleştiği bir eylemdir. Bir insan günde yaklaşık 23-28 bin kez nefes alıp verir. WHO’ya (Dünya Sağlık Örgütü) göre akciğerlere dakikada 4-6 litre hava ile doluyor. Peki etkili ve doğru nefes için basit egzersizler neler olabilir?

1-Burundan nefes alın. Nefes alma organı burundur ve alınan hava akciğerlere gitmeden burada tozlardan arındırılır ve ısıtılır. Nefes alırken göğüs yerine diyaframı hareket ettirin, bu daha fazla oksijenin içe çekilmesini sağlayacaktır. Burnu tıkayan herhangi bir sorun varsa mutlaka bir hekime müracaat edin.

2-Ağızdan nefes verin. Sıradan bir nefes vermede, akciğerlerdeki havanın %70’lik kısmı dışarıya atılır. Doğru nefes verme, tüm göğsün ve karnın boşaltılıyormuş gibi uzunca nefes verilmesi ile gerçekleşir. Nefes vermek nefes almaktan daha yavaş yapılmalıdır. Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını, gevşediğini gözlemliyorsanız doğru nefes alıyorsunuz demektir.


bottom of page